0591 - 714 727 info@atriumadvocaten.nl

Indexering alimentatie 1,9 procent

Ieder jaar maakt het Ministerie van Veiligheid en Justitie het indexeringspercentage bekend. Hiermee wordt de alimentatie per 1 januari van het jaar erop verhoogd. Dit is wettelijk vastgelegd. Schriftelijk kan hiervan worden afgeweken. Spreekt u niets af, dan geldt de wet en wordt de alimentatie ieder jaar verhoogd. Per 1 januari 2022 wordt de kinder- en partneralimentatie met 1,9 procent verhoogd.

Hoe werkt het?

Degene die alimentatie betaalt, moet de bijdrage zelf verhogen. Gebeurt dit niet, dan kan de achterstand die dan ontstaat door het LBIO, het NLAI of een deurwaarder voor u worden geïnd. We raden aan om eerst in gesprek te gaan met uw ex-partner of om uw ex via een berichtje aan de indexering te herinneren, voordat u een instantie inschakelt. Dit scheelt, mogelijk ook voor u, extra kosten.

Verjaring

We krijgen soms te horen: ‘maar mijn ex heeft de indexering nog nooit betaald?’ Weet dat u tot vijf jaren terug de achterstand van de indexering alsnog kunt innen. Dit kan gaan om grote bedragen. We raden wel aan om hierover in gesprek te gaan. Een goede verstandhouding is veel waard. Vooral als er kinderen in het spel zijn.

Bijdrage na indexering

Weet u niet precies hoe hoog de bijdrage is na indexatie? U kunt dit gemakkelijk berekenen op de website van het LBIO: https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/

Omstandigheden gewijzigd?

Zijn de omstandigheden in de situatie van u, uw ex-partner of de kinderen gewijzigd? Vraag een gratis Quickscan aan. We kunnen vaak op basis van uw verhaal inschatten of een verhoging óf verlaging van de alimentatie zinvol is.

Meer weten? Of heeft u een vraag? Bel of mail vrijblijvend met ATRIUM advocaten: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

Intellectueel eigendom

Lees alle artikelen

Tijdelijk je woning verhuren en zorgen dat het ook tijdelijk blijft

Je wilt tijdelijk je woning verhuren, omdat je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland verblijft of omdat je gaat samenwonen, maar je wilt toch voor de zekerheid je eigen koopwoning aanhouden. Hoe pak je dat aan, zonder dat je het risico loopt dat tijdelijk toch niet zo tijdelijk is?

Lees meer

Wat kost een advocaat?

Regelmatig krijgen we de vraag wat het iemand gaat kosten als ze een advocaat inschakelen. Heel kort door de bocht gezegd: dat hangt altijd af van de aard van de zaak, van de houding van de wederpartij en of er wel of niet een procedure nodig is.

Lees meer

Tony's Chocolonely -

Gaat Tony’s over de schreef?

Komen deze je bekend voor? Het zal niemand ontgaan dat de onder #SweetSolution gelanceerde repen van Tony’s wel erg veel lijken op repen van...

Lees meer