0591 - 714 727 info@atriumadvocaten.nl

Wanneer moet ik een copyright teken gebruiken?

Het korte antwoord is: nooit.

Al ligt het uitgebreide antwoord iets genuanceerder. Een copyright teken wordt wel gebruikt om daarmee te laten zien dat er auteursrecht op een werk (afbeelding, foto of een ander werk) rust.

Als je het teken niet gebruikt, wil dat niet zeggen dat je dan het auteursrecht hebt prijsgegeven. Je bent namelijk niet verplicht het teken te gebruiken. Het auteursrecht ontstaat automatisch als er sprake is van een werk dat voldoende creatief en niet te gewoon is. Je hoeft daarvoor dus niets te doen.

Dat een dergelijk teken niet nodig is, wil niet zeggen dat het niet handig kan zijn om te gebruiken. Het maakt anderen meer bewust van het feit dat een werk niet zonder toestemming mag worden gekopieerd of gebruikt. Het schrikt dus meer af dan bij een werk waar het copyright teken niet is vermeld. Anderen zijn zich er niet altijd van bewust dat op een afbeelding auteursrecht rust, al pleit hen dat nooit vrij.

Als je ervoor kiest om het teken te gebruiken, gebruik het dan alleen bij een werk dat je echt zelf hebt gemaakt. Plaats het dus niet op een website waar ook werken van anderen op staan, zodat je niet ten onrechte doet alsof je ook maker bent van andermans werken.

Meer weten? Of heeft u een vraag? Bel of mail vrijblijvend met ATRIUM advocaten: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

Intellectueel eigendom

Lees alle artikelen

checklist

Checklist scheiden

Heeft u besloten om te gaan scheiden, maar weet u niet waar u moet beginnen? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Bent u bang dat u...

Lees meer

Gezamenlijk gezag na erkenning

Gezamenlijk gezag na erkenning. Hoe zit het nu en hoe zit het straks? Zes maanden geleden ben je vader geworden van een prachtige dochter....

Lees meer