0591 - 714 727 info@atriumadvocaten.nl

Wat kost een advocaat?

Regelmatig krijgen we de vraag wat het iemand gaat kosten als ze een advocaat inschakelen. Heel kort door de bocht gezegd: dat hangt altijd af van de aard van de zaak, van de houding van de wederpartij en of er wel of niet een procedure nodig is. 

Als je een rechtszaak wilt starten of bijvoorbeeld gedagvaard bent om voor de rechter te verschijnen heb je in veel gevallen een advocaat nodig. 

Advocaten hebben de naam duur te zijn, maar een goede advocaat kan je ook veel opleveren. Het inschakelen van een advocaat kan leiden tot een snellere oplossing van je probleem. Dit scheelt veel kopzorgen. 

De meeste advocaten werken op basis van een uurtarief, maar er zijn ook andere manieren waarop een advocaat zijn werkzaamheden vergoed krijgt. 

Uurtarief

Het uurtarief van een advocaat ligt meestal tussen de € 175,- en € 350,- per uur exclusief BTW. Het kan ook meer of minder zijn. Dit hangt af van opleiding, ervaring en specialisatie. Veel advocatenkantoren vermelden op de website welk uurtarief wordt gehanteerd. Als dit niet wordt genoemd op de website, dan kun je contact opnemen met het betreffende kantoor en vragen naar het uurtarief. Een uurtarief zegt niet alles. Een goedkope advocaat kan minder kennis en/of ervaring hebben en bijvoorbeeld langer over een zaak doen. Dan kost het uiteindelijk meer dan wanneer je een gespecialiseerde advocaat in de arm neemt met weliswaar een hoger tarief, maar een snellere en vaak betere oplossing van een geschil.

No cure no pay

We krijgen soms de vraag of we willen werken op basis van ‘no cure no pay’. Dat betekent dat een advocaat alleen betaald krijgt als de zaak wordt gewonnen. In Nederland zijn dergelijke afspraken voor advocaten in principe niet toegestaan, behalve in letselschadezaken. Wel mag een ander uurtarief afgesproken worden bij winst of verlies van de zaak. Hierbij is wel van belang dat het een voor de advocaat kostendekkend tarief is. 

Vaste prijs of abonnement

Sommige advocaten vragen een vaste prijs voor een zaak. In dat geval is van tevoren precies duidelijk hoe hoog de kosten zijn. Dit wordt ook wel ‘fixed fee’ genoemd. Ook is het in bepaalde gevallen mogelijk om een abonnement of periodiek contract af te sluiten. Vaak worden dergelijke afspraken met ondernemers gemaakt, die een vaste advocaat als juridisch adviseur inschakelen. Bij ons kunnen ondernemers voor een relatief eenvoudige vraag kort sparren, zonder dat we daar meteen kosten voor in rekening brengen.

Rechtsbijstandsverzekering

Als je verzekerd bent bij een rechtsbijstandsverzekeraar, dan is het in de meeste gevallen mogelijk om zelf een advocaat te kiezen. Dit kan in overleg met de rechtsbijstandsverzekeraar. De verzekeraar vergoedt dan de kosten voor een advocaat. 

Gefinancierde rechtsbijstand

Ook is het mogelijk dat een advocaat werkt op basis van gefinancierde rechtsbijstand, ook wel een toevoeging genoemd. Je betaalt dan een eigen bijdrage en de rest van de kosten wordt vergoed door de overheid. Op de website www.rechtsbijstand.nl is na te gaan of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit kan het geval zijn als het inkomen en vermogen relatief laag is.

Bijkomende kosten

Naast de kosten voor de werkzaamheden van een advocaat is er vaak ook sprake van bijkomende kosten, zoals griffierecht (geheven door de rechtbanken en gerechtshoven), uittrekselkosten en deurwaarderskosten. Deze kosten komen voor eigen rekening. De advocaat moet deze kosten voldoen en berekent deze kosten door aan de klant. 

Als je een procedure verliest moet je in veel gevallen de proceskosten betalen van de andere partij. In familiezaken is dat vaak anders. Dan betaalt ieder de eigen kosten. De hoogte van een proceskostenveroordeling wordt door de rechtbank bepaald aan de hand van een puntensysteem, het zogenaamde ‘liquidatietarief’. Voor informatie hierover kun je kijken op de site van de rechtspraak, www.rechtspraak.nl. De proceskostenveroordeling in Intellectueel eigendomszaken wordt anders berekend en is vaak vele malen hoger dan het liquidatietarief. 

Hoe doen wij het?

Wij werken in de meeste gevallen op basis van een uurtarief. Het geldende uurtarief is te vinden op onze website www.atriumadvocaten.nl. We hanteren voor particulieren een lager uurtarief dan voor ondernemers. Dit komt omdat een ondernemer de btw terug kan krijgen van de belastingdienst en een particulier niet. 

Wij factureren maandelijks op basis van bestede tijd. De bestede tijd wordt gespecificeerd zodat het voor jou als klant duidelijk en overzichtelijk is hoe lang er aan je zaak is gewerkt en wat er is gedaan. Uiteraard doen we altijd ons best om de zaak binnen een zo kort mogelijke tijd af te ronden. Ook maken we altijd een eerlijke kosten-batenafweging. 

We kunnen je ook helpen als je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Je kunt dan met je verzekeraar contact opnemen nadat je met een van ons hebt gesproken en vragen of ze akkoord gaan met de advocaat van je keuze. De verzekeraar mag dit niet zomaar weigeren. Voor de voorwaarden die je verzekeraar hanteert verwijzen we je naar de verzekeraar. 

Kosten besparen

We raden ondernemers en particulieren aan om al in een vroeg stadium contact met ons op te nemen, zodat we kunnen kijken of er bij een (dreigend) geschil nog oplossingen mogelijk zijn waardoor het probleem snel verholpen kan worden. 

Je bent dan in verhouding minder tijd en geld kwijt dan dat het tot een procedure komt. Je kunt voor de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Meer weten? Of heeft u een vraag? Bel of mail vrijblijvend met ATRIUM advocaten: info@atriumadvocaten.nl of 0591-714727. We zijn werkzaam in heel Nederland.

Intellectueel eigendom

Lees alle artikelen

checklist

Checklist scheiden

Heeft u besloten om te gaan scheiden, maar weet u niet waar u moet beginnen? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Bent u bang dat u...

Lees meer

Gezamenlijk gezag na erkenning

Gezamenlijk gezag na erkenning. Hoe zit het nu en hoe zit het straks? Zes maanden geleden ben je vader geworden van een prachtige dochter....

Lees meer