0591 - 714 727 info@atriumadvocaten.nl

Wat kost een echtscheiding?

Wat kost een scheiding?

Een scheiding kan heel duur zijn, maar dat hoeft niet. Een scheiding kost in een enkel geval zelfs helemaal niets. Maar heel soms kan een scheiding tienduizenden euro’s kosten. Een echtscheiding die niet al te ingewikkeld is, kost gemiddeld € 2.500,00.

Een gratis scheiding? Hoe dan?

Je hebt recht op gesubsidieerde rechtsbijstand als je inkomen beneden een bepaalde norm ligt. Dit wordt ook wel toevoeging genoemd. Je betaalt dan zelf een eigen bijdrage. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de rest van de kosten van rechtshulp (tot een vast bedrag per zaak) aan de advocaat.

Als je een bijstandsuitkering ontvangt, kun je bijzondere bijstand aanvragen voor deze eigen bijdrage. Dan vergoedt de Sociale Dienst de eigen bijdrage aan de advocaat.

Wat kost een scheiding als je geen toevoeging krijgt?

Als je niet in aanmerking komt voor een toevoeging, dan komen de kosten van de advocaat voor eigen rekening, vaak op basis van een uurtarief. Als je samen een advocaat inschakelt, dan zijn de kosten meestal lager dan wanneer je ieder een eigen advocaat in de arm neemt. Reken op minimaal € 1.500,00 als er weinig geschilpunten zijn.

Helaas is het vaak niet mogelijk om samen één advocaat in te schakelen, omdat de standpunten te ver uit elkaar liggen of omdat de communicatie niet goed verloopt. Als je allebei een eigen advocaat inschakelt, hoeft dat gelukkig niet te betekenen dat je in een vechtscheiding belandt. Een goede advocaat probeert dat te voorkomen en zoekt naar overeenkomsten in de geschilpunten. Wij zoeken samen met de cliënt naar een uitkomst die het meest in zijn belang is, waarbij we breder kijken dan alleen de juridische aspecten.

Soms is een echtscheiding ingewikkeld. Dat kan het geval zijn als er een bedrijf verdeeld moet worden of als er internationale aspecten spelen. Uiteraard ben je ook afhankelijk van de houding van de ex-partner. Bij een ingewikkelde echtscheiding met veel strijd kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Naast de kosten voor een advocaat zijn er ook griffierechten (een bedrag tussen € 83,- tot € 304,- in 2020) en uittrekselkosten verschuldigd. Bij een eenzijdige echtscheiding komen er nog kosten van de deurwaarder overheen.

Wij proberen altijd een kosten-baten afweging te maken. Soms is een bepaald geschilpunt de strijd (en kosten) niet waard. Dat zeggen we dan ook eerlijk. 

Intellectueel eigendom

Lees alle artikelen

checklist

Checklist scheiden

Heeft u besloten om te gaan scheiden, maar weet u niet waar u moet beginnen? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Bent u bang dat u...

Lees meer

Gezamenlijk gezag na erkenning

Gezamenlijk gezag na erkenning. Hoe zit het nu en hoe zit het straks? Zes maanden geleden ben je vader geworden van een prachtige dochter....

Lees meer